5 головних тайських супів: як вибрати, складові частини і що це взагалі таке
Яке ж для мене щастя, що в тайській кухні є культура супів. Я їх безперечних фанат. Тут, якщо сказати дуже грубо, п'ять супів. Три з них супи-пам'ятники. З незмінними давніми рецептами, кількома варіаціями. Це Те Ям, тому Кха Кай і Суки суп. Ще два - дуже різноманітні. Нудл суп - це супи з рисовою локшиною різного калібру і м'ясної або рибної начинкою. Завжди з овочами. І китайський супи, які тут гордо носять назву clear soup, що позначає той же бульйон. Частіше курячий або свинячий на кістках, з овочами ж, але трохи відмінними від тайських і з водоростями. По порядку.
Том Ям
- гострий суп, одне з двох популярних перших страв, в яких немає локшини. Його часто згадують у ТОП-5 та ТОП-10 найбільш смачних страв світу. У базі будь-якого Том Яма є бульйон, а також набір трав, корінців і спецій - лемонграса, листя кафірного лайма, кореня галангал, соку лайма, сухого або свіжого чилі (у вигляді чилі-пасти) і соусів - рибного, соєвого. Також в Том Ям додають гриби. Тут - тайський гриб, який на смак схожий на печерицю, однак має більш виражений смак. Самим класичним вважається Том Ям Гунг (Том Ям Кунг в іншій популярній варіації написання). Детальніше про різновиди:
Tom yum goong - Том Ям з креветками (близька варіація - Tom Yum Thale (Seafood), коли до креветок додаються кальмари й восьминоги), на рибному бульйоні.
Tom Yum Pla - Том Ям з рибою. Риба тут частіше зустрічається не у вигляді філе, а у вигляді фрикадельок з явним (на наш європейський смак) перебором білка, що робить рибні кульки дуже однорідними і пружними.
Tom Yum Kai - Том Ям з куркою. На курячому ж бульйоні, який часто варять з додаванням обсмажених частин курки і з кістками, що надає йому темний колір (в Том Ямі цього не розглянути через чилі-пасти), і інтенсивний смак. В останні роки, як мені вдалося дізнатися, в Том Ям все частіше стали додавати трохи кокосового молока. Такий варіант Том Яма буде називатися Tom yam nam khon. Саме в креветочним варіанті, так як курячий суп з кокосовим молоком - посягання на другий популярний тайський суп - Том Кха Кай. Том Ям подають (або ж замовляють опціонально) з рисом, відвареним або на пару. Туристам це допоможе пережити легендарну гостроту Том Яма, місцевим - та просто так ситніше. Боїтеся гострого - замовляйте not spicy, але на те що він буде НЕ гострим вага одно не розраховуйте. Готовий Том Ям подають зі свіжою зеленню селери, рідше - кінзи.
Том Кха Кай
Курячий суп з галангалом на кокосовому молоці. Том Кха Кай має м'який, гоструватий смак. Куряче філе шматочками, цибулю та гриби знаходяться в гарячій рідині з кокосового молока, де гостроту надають галангал, легку кислинку - лемонграс, а підсмажений чилі лише ледве вловимий смак, який ніколи не тисне гостротою. Подають Том Кха Кай, як і Том Ям, із зеленню селери або кінзи. Це Tom Kha Kai. Той же суп, але з великою кількістю і різноманітністю грибів (а іноді й зовсім просто грибний, без курки) - tom kha het. Tom kha thale - кокосовий суп з галангалом і морепродуктами.
Суки суп
Камбоджійський суп Suki soup, що отримав в Таїланді широке поширення. Суп на курячому, рідше рибному бульйоні в двох варіантах - з куркою або морепродуктами. Крім м'яса, в супі завжди є дайкон, цибуля-порей, стручкова квасоля, іноді бейбі-кукурудза, завжди сама тонка рисова локшина і вбите в гарячий суп яйце. Заправляють Суки суп кисло-солодким гострим червоним соусом.
Нудл суп (Лапшова)
Мабуть, самий популярний, самий простий і народний. Основний інгредієнт - локшина :) рисова всіх можливих калібрів і ширини, яку на 3 хвилини опускають в гарячий бульйон, до готовності. Подають Нудл суп з м'ясом (свинина або курка - на курячому бульйоні на кістках, ароматним), креветками, рибою або морепродуктами (рибний бульйон). У складі Noodle soup також завжди є 3-4 види овочів - крупно порубаний лук, брокколі або цвітна капуста, майже завжди морква, дайкон. Приправляти за смаком Нудл суп прийнято цукром, пастою зі свіжого чилі, рибним соусом і паростками сої. За смаком. На ринках Нудл супи приправляють зеленою цибулею і обсмаженою в шкурках, і подрібненим часником. Дуже смачно.
Китайські супи (Clear soup, chinese style)
Як правило, м'ясні (свинина, рідше курка), схожі на Нудл супи. різниця в приготуванні бульйону, тут його готують з водоростями, сухими грибами (частіше шиітаке), нерідко тофу. Подають Clear soup з цільними шматками м'яса, яйцем (частіше відварним, а не вбитих прямо в суп, як в тайських блюдах), листової капустою, водоростями і свіжим огірком, приправивши, традиційно, кінзою або листям зелені селери.
Ознакомиться, покушать и заказать блюда тайской кухни Вы можете в Севастополе в ресторане Sun-Thai - подробная информация здесь: доставка тайской еды в Севастополе
Приятного аппетита!
28.12.2012